Grovfjord 2005

30/6, Äntligen dags. Allting inför resan är sedan länge redan nerpackat.
Jag gör min sedvanliga runda hemma i huset och på gården för att säga hej då till alla djuren.

I år är jag medbjuden i Anders "Jande" Hanssons bil/båt då jag själv sålt min"Skidbladner". (Men jag har redan betällt en ny båt ifrån Irland)

Jag lämnar soliga Varberg mot "fössta" delmålet KINGRIVER där Anders och Christian "Vispen" Karlsson oxå möter upp. Vi packar bilen/båten full, och etapp mål nr 3 intas, en pizza på Oskars. Vid åtta tiden rullar vi iväg de ca 185 milen mot grovfjord.

1/7, vi åker problem fritt igenom Sverige i strålande solsken och allt är på topp. Själv lyckas jag klura ut en radiofråga och pratar live i P4 radio västernorrland.

2/7, kl sjuuu efter 185 mils körning rullar vi in på elvegårds hytteutleie og fiskeferie. (www.elvegaard.no)
Detta ställe ligger helt sagolikt vackert inne i grovfjord Tromsö kommun.
Vi får hjälp med att sjösätta Skarpe nord med traktor och vi tar oss en liten eftermiddags tur, dock utan några enorma fiskar i våra fångstbaljor.

3/7, 03:57 ringer väckarklockan & ljuv musik från Vikingarna strömmar ur radion.
Även idag ligger fjorden alldeles spegelblank. Idag går vi direkt ut mot rollnesbåen som ligger ca 12 nm från campingen, direkt krokar Jande en havskatt på ca 4-5 kg. En liten stund senare krokar samma gubbe en torsk på 9-10 kg.
Vispen och jag fångar betydligt mycket mer fisk men de stora uteblir.
Vispen lyckas dock med att fånga sin "fössta" lubb eller om det nu var en tånglake ? (svårt att artbestämma så små fiskar ler!)
Vi får dock huvudbry då motorn lägger av mitt ute på norske havet. Efter ett tags mekande lyckas vi ta oss till kaj, hela eftermiddagen går åt att meka med båten.

4/7, idag väcker Vikingarna oss med kramgoa låtar kl 02:00. Med ny bensintank i Skarpe nord drar vi iväg ut i fortsatt strålande väder.
Lubb-Kungsfisk-Torsk nappar flitigt i gryningen, vi hamnar i det största "kok" jag någonsin upplevt och Vispen lyckas bäst med 2 fina sejar på 8 resp 9 kg.
Åter igenmotorproblem hmm "yamman" går nu bara på 2-cylindrar.
Efter att Camping värden hjälpt Anders med motorn njöt vi resten av dagen på ÖL-balkongen.

5/7, vi stiger upp kl 02:00 idag oxå och solen skiner & havet ligger helt platt.
Idag lyckas jag med att höja mitt PB på lubb då jag krokar i en på 5,7 kg, övrigt inget att höja på ögonbrynen åt. Vi får hålla oss inne i fjorden då vi inte känner oss trygga med "yamman" då den för övrigt nu blivit duktigt törstig den slukar 2-3 liter distansen.

6/7, vi lämnar flytbryggan klockan 02:57 börjar bli tjatig med det fina vädret men vi har verkligen träffat rätt då det gäller just vädret. Vi har i år åkt till nord Norge i 10 år och aldrig någonsin haft sådant flyt med att havet ligger helt platt och solen skiner och vi kan fiska i shorts & T-shirt.
Fisket vi bedriver idag är i Astafjorden, det ända som egentligen händer idag är att vi har sällskap av en stor flock tummlare och att jag höjer mitt lubb PB till 6,2kg.

7/7, Idag är det sista dagen vi fiskar och det blir en repris på tidigare dagar då det gäller väder och vind och i fångstbaljorna ligger torsk upp till 7 kg någon katt lite lubb och kungsfisk och knör.
Vi spänner musklerna på eftermiddagen då vi själva äntrar havet iförda bad shorts och tar oss ett dopp i det 14 gradiga vattnet. Efter tar vi oss 1 st bärs i bastun.

8/7, vi lämnar vackra elvegården kl 03:00, även på hemfärden lyckas jag klura ut dagens fråga i P4 och pratar live i världens bästa radionorrbotten (Anna Stenberg)

9/7, 02:07 rullar vi igenom tunnelen till rätt sida av "götet" de 185 milen är avklarade vi skiljs åt i Kungälv. Vispen åker hem till Lilla Edet och jag far hem till Varberg/Tvååker.

Lars Kraemer/Kapten Rödskägg.

Fotogalleri