Saltstraumen 2006

19/5-27/5

Detta året följde jag med jobb kompisarna från fladen upp till vackra nordland, planeringen och drömmarna för resan har sedan lång tid tillbaka figurerat i våra "hövven". Vi som gjorde resan tillsammans var Åldermannen Kaj, Reseledaren Micael, Starke Ragnar, Pastor Gunnar, Bent the driver och jag själv Laaas Rödskägg.

Bent och jag startade resan fredag morgon (i lånad bil, våran tilltänkta resebil krockades 2 dagar tidigare) vi ungdomar tog bilen (och all packning) medans de äldre herrarna i sällskapet satte sig på flygplanet med en whiskey i handen.
Resan upp gick helt utan några blesyrer och vi rullar in på arctic seasport (campingen som aldrig blir färdig) ett dygn senare.

20/5
Väl framme dröjer det inte länge innan Lindh sr & jr i sällskap med Ragnar och Gunnar anländer "kaj" efter ett snabb pass på sjön, "Gubbarna" som kom upp i natt kunde inte hålla sej utan stack ut direkt dock utan att fånga några fiskar som går till historie böckerna. Vi alla kör sedan ett kvällspass och det var om än sämre.

21/5
Vi kör ett förmidagspass på ca 6 tim utan en enda firre helt otroligt dåligt, solen skiner och det friskar i vinden.
Eftermiddagsfisket blir något bättre då Pastorn och starke Ragnar fångar varsin kveite på 7 resp 8 kg. Även åldermannen i gänget fångar en kveite på 10.2kg vilket även visade sig bli resans tyngsta för våran del. Benna lyckades fånga en torsk idag på 8 kg, (själv har jag inte fångat en ända godkänd fisk på 2 dagar).

22/5
Dagens fiske har varit en katastrof, reseledaren fångar visserligen en liten flundra som återutsätts och samma man fångar resans finaste skalp senare på kvällen, en kisse på 12.1 kg. Men för oss andra i gänget är det magert.

23/5
Idag var fisket hyffsat det fångades en hel del gråsej på mellan 4-9kg och torsk på 4-11kg inne i Valnesviken. (det sattes nog några PB för vissa av oss idag då det gäller gråsej)

24/5
I dag var fisket riktigt bra och rycktet om bra med fisk inne i Valnesviken hade spridit sig och alla båtar ligger samlade och vi fångar sjuk mycket fisk 5-10kgs klassen. (sej & torsk)

25/5
Idag är det Bents födelsedag och vi söker upp mitt favorit ställe här uppe i saltstraumen området. Och redan efter någon timma står Benna med böjt spö och drillar sin "fössta" kveite 5.6kg vägde den och en bättre present går väl knappt att få.
En halvtimma senare står jag själv med böjt spö och är övertygad om att jag också har rätt art på shaden men så börjar fisken att rulla och hoppet om att det skulle vara en flundra släcks, dock blev det ett PB för mej med 140g marginal 12.1kg vägde torsken. Dagen flyter fram och regnet öser ner och vi är på väg att ge upp.Tanken om att jag är den ända i gänget som inte fått någon flundra maler hela tiden innen i skallen. Benna och jag bestämmer oss för att göra en sista vända, och ja! Då äntligen smäller det på något, jag drillar fisken som snällt följer med som en hund i koppel och känner väll ingen nervositet tills Benna säger -är du nervig ? och då jä-lar imej vilken fart pumpen får och benen blir skakiga. Samtidigt ser jag ner i vattnet att det är min så efterlängtande flundra. 8.8 kg vägde den och ÄNTELIGEN har jag ett tyngre PB på kveite än på abborre.
Denna kväll avslutar vi på puben inne hos Torfinn med varsinn nordland pils.

26/5 Bent och jag packar in alla grejor i bilen och den långa färden hem startar.

En liten snabb summerig av årets resa till Saltstraumen är väl att den inte går till historien som någon av de bättre för någon av oss dock fångade vi efter en svag inledning en hel del fisk.

Kveite 12st med den tyngsta på dryga 10kg, Torsk 4st över 10kg med en topp på dryga 14kg, Gråsej 20st över 8kg med knappa 11kg som tyngsta och slutligen 5 katter över 5kg med en riktig tungviktare på dryga 12kg.

Dock kvarstår en undran? Vart var Koljan? vi fick endast 1 och den var tillråga på allt felkrokad.

Fotogalleri